Home | Contact | Sitemap

Het Bosmuseum

In het Balij-bos vinden we een route die begint bij het pannenkoekenhuis en van daar kriskras door het bos loopt. Met behulp van een beschrijving die in het pannenkoekenhuis verkrijgbaar is, kan een wandeling van een half uur, een uur of anderhalf uur gemaakt worden. Deze wandelroute valt (voor een deel) onder de kleine of grote Balij-route die door Lopende Zaken is uitgezet. Onderweg is er een expositie te zien die voornamelijk is gericht op kinderen van 3 tot en met 12 jaar. Kinderen worden uitgedaagd om verschillende objecten te vinden. Die kunnen in een box in de grond zitten maar ook boven in een boom of tussen de struiken. De bedoeling van het bosmuseum is dat kinderen het leuk vinden om mee te gaan naar het bos en zo de ouders in staat stellen een uurtje buiten te wandelen.

De inhoud van de boxen bestaat uit boodschappen die de oudere generatie wenst over te brengen aan de toekomstige gebruikers van het bos. Een combinatie van boodschappen en wensen uit het verleden aan de generatie die nu opgroeit. Soms zullen deze educatief zijn, zoals bijvoorbeeld de ontstaansgeschiedenis van de Romeinse kade. Het kunnen levenslessen en toekomstvoorspellingen zijn of, bij voorkeur, humoristische bespiegelingen uit het verleden uit de regio. De boxen worden genummerd en voorzien van een jaartal.

Groepen mensen uit Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp worden uitgenodigd om het onderwerp voor een exhibit aan te dragen. Te denken valt aan politie, brandweer, bejaarden, kinderen van basisscholen, jongeren uit risicogroepen, ondernemers uit de omgeving. Wanneer men de uitnodiging accepteert wordt er in een workshop onder leiding van twee kunstenaars met zes tot acht vertegenwoordigers van de groep richting gegeven aan het creatieve proces om tot een uitdagend ontwerp te komen. Afhankelijk van de uitkomst van deze workshop wordt de hier gemaakte werkschets door een ontwerper uitgevoerd of wordt de exhibit door de groep zelf gemaakt.

Scholen kunnen bijvoorbeeld een eigen ‘showcase-vitrine’ (als wissellijst) hebben waarin maandelijks nieuwe tekeningen van of gedichten over het bos worden getoond.


© 2007 Stichting OE