Home | Contact | Sitemap

How to Legalize Your Love

Commentaar

Deze sociaalartistieke actie onderzoekt de menselijkheid en redelijkheid van het Nederlandse toelatingsbeleid.

Actie

In … ontmoeten de kunstenaars van OE de dan illegaal in Nederland verblijvende Rodrigo Labarca Sandoval. Zij worden getroffen door de benarde positie waarin hij zich bevind. Vanwege zijn homoseksualiteit is hij in zijn geboortestad Santiago de Chile (Chili) diverse keren het slachtoffer geworden van geweldsdelicten en heeft besloten zijn vaderland te ontvluchten. Na een aantal omzwervingen besluit hij –illegaal- in Amsterdam te blijven. Om hier te kunnen werken en leven heeft hij een permanente verblijfsvergunning nodig. Dat blijkt niet eenvoudig.

De kunstenaars van OE besluiten samen met hem dit traject te doorlopen en waar mogelijk te ondersteunen. Ze hopen op die manier inzicht te krijgen in de fysieke en mentale reis die hiervoor gemaakt moet worden. En een medemens te helpen in zijn streven naar geluk.

Wat volgt is een vaak pijnlijk langzaam verlopend, vernederend, gevaarlijk en vooral kostbaar proces waarvoor nodig blijkt: vrienden, veel geld, een lover, geduld en moed. Er wordt onderdak geregeld; er wordt (zwart) werk geregeld; er wordt een benefietfeest georganiseerd met performances rond het thema ‘Liefde’ om extra geld te genereren. De juridische kant van het verhaal wordt Pro Deo door OE advocaat Arne Kloosterman verzorgd.

Als het geld voor een retourticket van en naar Chili bijeen is, volgt een angstige tijd. Rodrigo moet terug naar Santiago om een officiële aanvraag te doen bij de Nederlandse ambassade. Dat duurt driekwart jaar.

Na … is hij terug in Nederland en dan begint de inburgeringcursus.


© 2007 Stichting OE